Reklama

czwartek, 2 października 2014

Pulpety w sosie koperkowym

Nieodzowny smak dzieciństwa, który zostaje na dłużej, również w dorosłym życiu.




Składniki:

Pulpety:

- 500 g mięsa wieprzowego,

- 1 cebula,

-  jajko,

- sól, pieprz,

- 2 łyżki bułki tartej,

Sos:

- przyprawa warzywna,

- 3-4 kulki ziela angielskiego,

- 5-6 kulek pieprzu ziarnistego,

-  1-2 liście laurowe,

- świeży koperek (dużo),

- mąka do zagęszczenia.



Sposób przygotowania:

Mięso i cebulę zmielić. Dodać sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną i uformować okrągłe pulpety. W garnku zagotować wodę z przyprawami (oprócz koperku) i na wrzącą wkładać pulpety. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, następnie zaciągnąć sos mąką i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wsypać posiekany koperek i gotowe.

2 komentarze:

  1. Pulpety uwielbiam a te się proszą aby je zjeść
    Bardzo smakowicie się prezentują ))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń