Pulpety w sosie koperkowym
16:32Nieodzowny smak dzieciństwa, który zostaje na dłużej, również w dorosłym życiu.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki bułki tartej,
Sos:
- przyprawa warzywna,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 5-6 kulek pieprzu ziarnistego,
- 1-2 liście laurowe,
- świeży koperek (dużo),
- mąka do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
Mięso i cebulę zmielić. Dodać sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną i uformować okrągłe pulpety. W garnku zagotować wodę z przyprawami (oprócz koperku) i na wrzącą wkładać pulpety. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, następnie zaciągnąć sos mąką i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wsypać posiekany koperek i gotowe.
2 comments
Pulpety uwielbiam a te się proszą aby je zjeść
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują ))
Pozdrawiam
Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż