Reklama

sobota, 14 marca 2015

Zielona grochówka

Wiosenna odmiana popularnej grochówki. Lekka i soczyście zielona za sprawą mrożonego groszku. Podstawą mojej zupy był rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :)



Składniki :

- około 1 litr rosołu,

- 1 marchewka,

- 3 - 4 ziemniaki,

- około 300 g mrożonego groszku,

- 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ),

- sól, pieprz.

Wykonanie :

Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część groszku i ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka. Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić i zjadać.


 Zielono mi!

12 komentarzy:

  1. Jaki piękny kolor, bosko wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenna grochówka smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, ja bardzo lubię krem z zielonego groszku

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy zieleninkę na talerzu :) Nas taki kolor zupy zachęca bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne wiosenne połączenie- przejście ze stanu zimowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, bo ta grochówka jest taka bardziej lekka :)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na grochówkę z zielonym groszkiem ;)

    OdpowiedzUsuń