Scones

17:38

Przepis od Gin, ja natomiast zamieniłem kremówkę na jogurt naturalny i dodałem wiórki kokosowe, bo nie wszyscy w domu mogą jeść orzechy. Dodam, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo dobre.


Składniki :

- 300 g mąki,

- 180 ml jogurtu naturalnego,

- 80 g zimnego masła,

- 1 łyżka cukru,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- garść wiórków kokosowych,

- suszona żurawina.

Wykonanie :

Sypkie składniki włożyć do miski, dodać zimne masło i rozetrzeć całość na kruszonkę. Dodać jajko z jogurtem, zagnieść, na koniec dosypując żurawinę. Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć ręką na koło, pokroić na trójkąty. I ja tutaj zrobiłem błąd, ponieważ nie rozłożyłem ich na osobne kawałki, więc trochę się skleiły.

Również może ci się spodobać

16 comments

  1. Nigdy nie jadłam czas nadrobić zaległości. Smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowały :)
    Cudownie pulchniutkie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię:)posmarowane masłem bardzo mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostały zjedzone, raz z masłem, raz z dżemem :)

      Usuń
  4. Ciekawie wygląda i ciekawie musi smakować :)
    Żurawina do takich wypieków nadaje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko z wiórkami kokosowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo ciekawie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też będę dziś robić, ale w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zajrzę jak smakowały, bo też myślałem o wytrawnym smaku :)

      Usuń
  8. Super, cały czas zabieram się za ich upieczenie. Niestety, wiecznie coś mi staje na drodze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, udała Ci się zamiana , świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. kooocham scones, kooocham!!!! <3 mniam, z wiórkami kokosowymi musza być bardzo aromatyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie robiłam, ale nadrobię :) :) świetne!

    OdpowiedzUsuń