Reklama

wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik kokosowy

Jako, że w mojej rodzinie lubimy kokosowe smaki, dlatego w te święta zdecydowaliśmy się na taki właśnie sernik. Wyszedł naprawdę bardzo dobry :)

 Składniki :

Spód :

- 4 żółtka,

- 150 g masła,

- 300 g mąki,

- łyżka kakao,

- 3 łyżki wiórków kokosowych.

Masa serowa:

- 2 kg twarogu ( użyłem mielony, półtłusty )

- puszka mleka skondesowanego słodzonego,

- 250 g śmietany 18 %,

- 5 jajek,

- 4 białka,

- 2 duże budynie waniliowe,

- 200 g cukru pudru,

- 300 g wiórków kokosowych.

Wykonanie :

Składniki ciasta zagnieść, w razie potrzeby dodać trochę zimnej wody. Ciasto rozwałkować na wymiar blachy i schłodzić w lodówce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia około 10 - 15 minut.

Twaróg zmiksować dodając kolejno jajka, mleko skondensowane, śmietanę, budynie i cukier. 200 g wiórków zmielić na gładko w blenderze lub młynku i dodać do masy, resztę wsypać bez mielenia. Całość zmiksować i wymieszać z ubitymi białkami. Wylać na podpieczony spód, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 160 stopni do czasu, aż masa na środku blachy będzie ścięta, a wierzch leciutko zezłocony.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

16 komentarzy:

  1. Jadłam podobny sernik i był naprawdę pyszny, sama jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik zawsze jest pyszny. Z kokosem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do zrobienia! Też uwielbiam kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kokosowe smaki, serniki fajnie przyjmują wszelkie wariacje :) musiało być sporo tego sernika z 2 kg twarogu ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. tez lubie kokos, musi byc pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam kokosowe smaki. Sernik sprawdziłby się u mnie na sto procent! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, zjadałabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  8. O taaak ser + kokos to nasze ulubione połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam połączenie sernika z kokosowym smakiem- no i mleko skondensowane w składzie mnie zaciekawiło:) Do wypróbowania koniecznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń