Reklama

czwartek, 9 kwietnia 2015

Jajka marynowane

Długo zwlekałem z ich zrobieniem, ale ciekawość smaku zwyciężyła. Przepis zaczerpnięty z bloga Z Majeczką w kuchni. Od siebie dodałem buraczka marynowanego dla koloru i ząbek czosnku :)
Na zdjęciu : marynowane jajka są w kolorze różowym.



Składniki :

- ugotowane i obrane jajka,

- 1/4 szklanki octu,

- 1 szklanka przegotowanej wody,

- 1 łyżeczka soli,

- pieprz ziarnisty,

- ziele angielskie,

- listek laurowy,

- cebula czerwona pokrojona w plastry,

- ząbek czosnku,

- mały burak marynowany,

- trochę zalewy z buraków marynowanych.

Wykonanie :

Do zagotowanej wody dodać ocet, sól, ziele, pieprz i listek. Resztę składników włożyć do słoika z jajkami. Całość zalać zalewą i odstawić na minimum dobę.

Niedocenione Jajko

9 komentarzy:

  1. Nie jadłam takich marynowanych jajek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka w ten sposób marynowane są przepyszne. Mikołaj...mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię marynowane jajka. Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jej jak pięknie wyglądają, pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają takie jajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Radość dla oka i podniebienia ,bardzo efektownie się prezentują .
    Ja na pewno zjadłabym kilka takich marynowanych jajeczek.
    Serwujesz nam same smakołyki )

    OdpowiedzUsuń