Reklama

piątek, 17 kwietnia 2015

Udka pieczone z ziemniakami

Mój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii, choć ja trochę pozmieniałem :)


Składniki :

- udka,

- ziemniaki.

Marynata:

-  3 łyżeczki czubrycy czerwonej,

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

- 1 łyżeczka tymianku,

- 1 łyżka musztardy,

- 3 łyżki soku z cytryny,

- 3 łyżki oleju,

- sól.



Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ja odstawiłem na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić na łódeczki, posypać solą i pieprzem. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do miękkości i zrumienienia kurczaka, około godziny w nagrzanym piekarniku.

7 komentarzy:

  1. Właśnie mi przypomniałeś,że wieki nie jadłam udek haha Można jedno porwać? :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Udka i pieczone ziemniaki duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda pysznie, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są dania co się same robią. Ja do takiej blachy dorzucam jeszcze buraki i selera. Trochę się wszystko barwi ale jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń