Reklama

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kotlety z kokosem i sosem curry

Kotlety schabowe w świątecznej odsłonie z dodatkiem sosu, a właściwie to chyba salsy na ciepło :) Jak zwał, tak zwał, ale ważne, że wyszło smacznie :)




Składniki :

- 4 kotlety schabowe ( z powodzeniem można użyć drobiowych ),

- około 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

- około 1/4 szklanki płatków owsianych,

- mąka,

- jajko,

- sól, pieprz,

- papryka słodka,

- olej do smażenia.

Sos :

- czerwona cebula,

- 2 - 3 połówki brzoskwini z puszki,

- łyżka soku z cytryny,

- sól, pieprz,

- curry,

- chilli.

Wykonanie :

Kotlety rozbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Jajko rozbełtać, a wiórki, płatki i paprykę wymieszać. Kotlety maczać w jajku, a następnie w mieszance z wiórkami i smażyć na rozgrzanym oleju.
Czerwoną cebulę drobno pokroić i poddusić na łyżce oleju, dodać pokrojone brzoskwinie, przyprawy, trochę zalewy i łyżkę soku z cytryny. Całość zagotować i podawać z usmażonymi kotletami.

14 komentarzy:

  1. Zjadam wszystko co z kokosem bez żadnego szmeru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko! tak schabowego podanego jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny zestaw, owoce i mięso, moje ulubione:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym wolała z drobiem :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ oryginalne kotleciki, na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś takiego już chyba kiedyś jadłam,ale żeby sobie lepiej smak przypomnieć to muszę skorzystać z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokosy uwielbiam więc, takie kotlety będą dla mnie niebem dla podniebienia i składniki sosu moje ulubione, więc jak dla mnie wszystko gra i buczy .
    Propozycja kusząca do szybkiej realizacji .
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę mezowi zrobić, coś czuję że mu będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń