Reklama

piątek, 1 maja 2015

Czarny filet z czerwoną kaszą

Filet z kurczaka zamieniony w wykwintne danie, które na talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :)



Składniki :

Czarny filet :

- filet z kurczaka,

- ostra musztarda,

- mak ( użyłem mielonego ),

- sól, pieprz,

- olej.

Czerwona kasza :

- szklanka kasza gryczana niepalona,

- ugotowany burak,

- mała cebula,

- 1/4 strąka papryki czerwonej,

- sól, pieprz,

- ocet winny do smaku,

- szczypiorek.


Wykonanie :

Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem.
Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem.
Ugotowaną, gorącą kaszę wymieszać z sałatką buraczaną i posypać szczypiorkiem.

12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tą makową panierką, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ ciekawy sposób na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Michał to naprawdę pięknie wygląda. Nadziewałam mięso makiem, ale nie panierowałam, czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie przygotowany kurczak. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze widzę takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajne! :) musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak w maku? Super pomysł i pewnie ciekawy smak :)
    Kasza nas również urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie Mikołaju, kurczak w tej panierce wygląda bardzo wykwintnie. Ja robiłam łososia, jak Pascal. Jest również fantastyczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością wypróbuję Pani wersję z rybą :)

      Usuń