Reklama

czwartek, 7 maja 2015

Paluchy drożdżowe, serowe

Pulchne, drożdżowe paluchy z dodatkiem żółtego sera i suszonych pomidorów zostały upieczone i zjedzone z domownikami na kolację. Świetnie sprawdzą się również na każdy inny posiłek :)




Składniki :

- 500 g mąki pszennej,

- około 200 ml wody,

- około 150 ml mleka,

- 20 g świeżych drożdży,

- jajko,

- łyżeczka soli,

- około 200 g startego żółtego sera,

- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką.

- do posypania : sezam biały, sezam czarny, czarnuszka, siemię lniane.


Wykonanie :




                   





Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić do spienienia. Do miski wsypać mąkę z solą, dodać zaczyn i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść, rozwałkować lub spłaszczyć ręką na prostokąt, pokroić na szerokie paski. Posypać serem i suszonymi pomidorami. Ciasto zwijać jak roladę formując paluchy. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, posmarować mlekiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

12 komentarzy: