Reklama

niedziela, 24 maja 2015

Torcik rabarbarowy

Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :)









Składniki :

- 5 - 6 łodyg rabarbaru.

Ciasto :

- 125 g miękkiego masła,

- 3 żółtka,

- 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ),

- 20 ml nalewki wiśniowej,

- 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ),

- 180 g mąki,

- łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa :

- 3 białka,

- 2 łyżki syropu z buraków cukrowych,

- łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ),

- 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów.

Wykonanie :

Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

 Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

14 komentarzy:

  1. Wlasnie sobie tez planowalam upiec cos z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, lubię takie słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak majowy wiosenny torcik. Rabarbar jest ostatnio bardzo modny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam rabarbaru pod dostatkiem każdego roku. Rośnie u babci na działce :))

      Usuń
  4. A to ciekawe, kolejny przepis z rabarbarem, o którym bym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda absolutnie przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis i smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbar wykorzystujemy aktualnie na wszystkie sposoby :D Twoje ciasto musiało być przepyszne wraz z tym warzywem :D

    OdpowiedzUsuń