Sałatka z fetą i kiwi
13:48Taka sałatka doskonale się sprawdzi jako lekka kolacja, drugie śniadanie, a nawet obiad, jeśli nie mamy ochoty na mięso. Ja użyłem fety marynowanej, ale oczywiście można wykorzystać zwykłą. Prosta, szybka, a jednak pyszna :)
Składniki na dwa talerze:
- sałata lodowa ( użyłem połowę ),
- 2 kiwi,
- pomidorki koktajlowe,
- feta marynowana ( może być zwykła),
- świeży tymianek,
- dużo świeżo mielonego pieprzu kolorowego.
Sos:
- 3 łyżki oleju ( użyłem z marynowania fety ),
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól,
- około łyżeczki tymianku suszonego.
Wykonanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć w głębokim talerzu. Kiwi obrać, pokroić w półplasterki i dołożyć do sałaty. Na to rozłożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i kostki marynowanej fety. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę przed jedzeniem.
8 comments
Ale nietypowe połączenie. :) Ja do sałatek wrzucam gruszkę i winogrona, ale o kiwi nie słyszałam. :)
OdpowiedzUsuńJa z kiwi robiłem po raz pierwszy, ale nie ostatni. Naprawdę się sprawdziło :)
UsuńNie robiłam z kiwi sałątki,poza owocową,ale widzę,że się fajnie komponuje:)
UsuńPolecam :)
UsuńKiwi jak najbardziej tak. Czasami ląduje i w naszych sałatkach ;)
OdpowiedzUsuńświetne połączenia smaków w jednej sałatce! :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna sałatka, mniam:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda zapewne też smakuje :))
OdpowiedzUsuńhttp://nikoladrozdzi.blogspot.com/