Sałatka z fetą i kiwi

13:48

Taka sałatka doskonale się sprawdzi jako lekka kolacja, drugie śniadanie, a nawet obiad, jeśli nie mamy ochoty na mięso. Ja użyłem fety marynowanej, ale oczywiście można wykorzystać zwykłą. Prosta, szybka, a jednak pyszna :)



Składniki na dwa talerze:

- sałata lodowa ( użyłem połowę ),

- 2 kiwi,

- pomidorki koktajlowe,

- feta marynowana ( może być zwykła),

- świeży tymianek,

- dużo świeżo mielonego pieprzu kolorowego.

Sos:

- 3 łyżki oleju ( użyłem z marynowania fety ),

- sok z połowy cytryny,

- 1 łyżka octu balsamicznego,

- 1 łyżeczka miodu,

- sól,

- około łyżeczki tymianku suszonego.


Wykonanie:

Sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć w głębokim talerzu. Kiwi obrać, pokroić w półplasterki i dołożyć do sałaty. Na to rozłożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i kostki marynowanej fety. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę przed jedzeniem.

Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń

Również może ci się spodobać

8 comments

  1. Ale nietypowe połączenie. :) Ja do sałatek wrzucam gruszkę i winogrona, ale o kiwi nie słyszałam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kiwi robiłem po raz pierwszy, ale nie ostatni. Naprawdę się sprawdziło :)

      Usuń
    2. Nie robiłam z kiwi sałątki,poza owocową,ale widzę,że się fajnie komponuje:)

      Usuń
  2. Kiwi jak najbardziej tak. Czasami ląduje i w naszych sałatkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne połączenia smaków w jednej sałatce! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalna sałatka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda zapewne też smakuje :))
    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń