Racuszki ryżowe z pomarańczą
17:05Smaczne racuszki z gotowanego ryżu, pachnące pomarańczą będą smakowały na śniadanie, ale również na podwieczorek lub kolację. Mogą być zjadane na gorąco lub zimno z dodatkiem soczystej pomarańczy :)
Składniki:
- 100 g ryżu,
- około 2 szklanek mleka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- sok z połowy pomarańczy,
- skórka starta z całej pomarańczy ( dałem dużo domowej, smażonej ),
- 2 - 3 łyżki mąki,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego do miękkości, mieszając, aby się nie przypalił. Ostudzić i dokładnie połączyć z resztą składników. Na patelni rozgrzać olej i nakładając łyżką ciasto smażyć rumiane racuszki. Przed jedzeniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
8 comments
Zazdroszczę pomarańczowego zapachu podczas smażenia:)
OdpowiedzUsuńTeż robię ryżowe racuszki, jednak ja wykorzystuję ryż zalegający w lodówce. Takie sprzątanie :))
OdpowiedzUsuńTutaj też można by tak zrobić :)
UsuńLubię takie smakołyki na proste i tanie smakołyki :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmmm cóż za pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam smażyć racuszki lub inne placki, te wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na słodko są jak najbardziej u nas mile widziane. Takich z ryżu jeszcze nie jadłyśmy.
OdpowiedzUsuńWięc czas wypróbować :)
Usuń