Reklama

wtorek, 13 stycznia 2015

Racuszki ryżowe z pomarańczą

Smaczne racuszki z gotowanego ryżu, pachnące pomarańczą będą smakowały  na śniadanie, ale również na podwieczorek lub kolację. Mogą być zjadane na gorąco lub zimno z dodatkiem soczystej pomarańczy :)




Składniki:

- 100 g ryżu,

- około 2 szklanek mleka,

- 2 łyżki cukru waniliowego,

- 1 jajko,

- sok z połowy pomarańczy,

- skórka starta z całej pomarańczy ( dałem dużo domowej, smażonej ),

- 2 - 3 łyżki mąki,

- olej do smażenia.

Wykonanie :

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego do miękkości, mieszając, aby się nie przypalił. Ostudzić i dokładnie połączyć z resztą składników. Na patelni rozgrzać olej i nakładając łyżką ciasto smażyć rumiane racuszki. Przed jedzeniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

8 komentarzy:

  1. Zazdroszczę pomarańczowego zapachu podczas smażenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię ryżowe racuszki, jednak ja wykorzystuję ryż zalegający w lodówce. Takie sprzątanie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie smakołyki na proste i tanie smakołyki :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam smażyć racuszki lub inne placki, te wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki na słodko są jak najbardziej u nas mile widziane. Takich z ryżu jeszcze nie jadłyśmy.

    OdpowiedzUsuń