Reklama

czwartek, 8 stycznia 2015

Gulasz z wątróbki

Wątróbka pod postacią pikantnego, aromatycznego gulaszu z ziołami pieczarkami smakuje bardzo dobrze. Koniecznie trzeba wypróbować. Inspirowałem się  przepisem z programu Ewy Wachowicz.  Polecam :)



Składniki:

- 300g wątróbki drobiowej,

- 300g pieczarek,

- 1 cebula,

- po 3/4 łyżeczki tymianku i majeranku,

- 1 łyżka papryki słodkiej,

- 1/2 łyżeczki chilli,

- sól, pieprz,

- po 1/2 łyżeczki kminku i czosnku mielonego,

- natka pietruszki,

- mąka,

- olej do smażenia.

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w plastry i razem z połową cebuli pokrojonej w kostkę przesmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, a na tej samej patelni usmażyć na złoto oczyszczoną i obsypaną mąką wątróbkę oraz połową cebuli. Następnie wątróbkę pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i dołożyć do garnka z pieczarkami. W patelni po smażeniu zagotować wodę i wlać do garnka. Dosypać wszystkie przyprawy i ewentualnie dosmaczyć na pikantnie. Ilość wody dostosować do ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Ja sosu już nie zagęszczałem mąką, wystarczyła mąka z wątróbki, a poza tym ja nie lubię jak są bardzo gęste. Oczywiście każdy może zrobić pod własne upodobania :) Przed jedzeniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Od dawna mięso jest rzadkim gościem na naszym stole, pojawia się sporadycznie gdy mamy ochotę na jakiś konkretny smak. Niedawno była to właśnie wątróbka z cebulą i jabłkami ale z pieczarkami jeszcze nigdy nie robiłyśmy takiego gulaszu :) Trzeba zapamiętać i poczekać aż znów przyjdzie ochota :P

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też zazwyczaj była smażona z cebulką, ale trafiłem na wątróbkę w gulaszu i smakuje bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń