Gulasz z wątróbki
16:17Wątróbka pod postacią pikantnego, aromatycznego gulaszu z ziołami pieczarkami smakuje bardzo dobrze. Koniecznie trzeba wypróbować. Inspirowałem się przepisem z programu Ewy Wachowicz. Polecam :)
Składniki:
- 300g wątróbki drobiowej,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- po 3/4 łyżeczki tymianku i majeranku,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- sól, pieprz,
- po 1/2 łyżeczki kminku i czosnku mielonego,
- natka pietruszki,
- mąka,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plastry i razem z połową cebuli pokrojonej w kostkę przesmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, a na tej samej patelni usmażyć na złoto oczyszczoną i obsypaną mąką wątróbkę oraz połową cebuli. Następnie wątróbkę pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i dołożyć do garnka z pieczarkami. W patelni po smażeniu zagotować wodę i wlać do garnka. Dosypać wszystkie przyprawy i ewentualnie dosmaczyć na pikantnie. Ilość wody dostosować do ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Ja sosu już nie zagęszczałem mąką, wystarczyła mąka z wątróbki, a poza tym ja nie lubię jak są bardzo gęste. Oczywiście każdy może zrobić pod własne upodobania :) Przed jedzeniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
2 comments
Od dawna mięso jest rzadkim gościem na naszym stole, pojawia się sporadycznie gdy mamy ochotę na jakiś konkretny smak. Niedawno była to właśnie wątróbka z cebulą i jabłkami ale z pieczarkami jeszcze nigdy nie robiłyśmy takiego gulaszu :) Trzeba zapamiętać i poczekać aż znów przyjdzie ochota :P
OdpowiedzUsuńU mnie też zazwyczaj była smażona z cebulką, ale trafiłem na wątróbkę w gulaszu i smakuje bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuń