Imprezowe kurczaczki kokosowe z pomarańczą
12:14Dwie wersje smakowe kurczaczków, które zrobiłem na imprezę w gronie znajomych. Może jest z nimi trochę zabawy w trakcie smażenia małych kawałków mięsa, ale naprawdę warto, bo efekt smakowy i wizualny zrobił wrażenie :)
Składniki:
- 3 - 4 filety z kurczaka,
- olej do smażenia,
- jedna duża pomarańcza.
- mix sałat.
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- otarta skórka z pomarańczy,
- 4 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
- 1 łyżeczka chilli.
Ciasto curry z sezamem :
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka curry,
- sól,
- 2 jajka,
- mleko.
Ciasto z sezamem:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki sezamu czarnego,
- 2 łyżki sezamu jasnego,
- sól,
- 2 jajka,
- mleko
Wykonanie :
Składniki marynaty wymieszać i posmakować czy jest dość słona, ewentualnie dolać więcej sosu. Mięso pokroić w małą kostkę, zamarynować i odstawić na godzinę. Jeżeli nie chcemy robić koreczków możemy mięso pokroić na większe kawałki. Składniki na poszczególne ciasta wymieszać, dolewając tyle mleka, aby miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kawałki mięsa nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki. Na wykałaczkę nadziać sałatę, pomarańcz i kawałek kurczaczka.
3 comments
Ale świetne! to kurczak stanowi podstawę,a ja myślałam,że to są mini kanapeczki z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńIdealne na finger party :) Świetnie się prezentują! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie są takie imprezowe, na raz do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuń