Modry kapuśniak czyli zupa z czerwonej kapusty
13:42Lubię czerwoną kapustę, ale głównie jadałem ją jako dodatek do obiadu. Przeglądając książkę " Polubić kapustę" trafiłem na przepis na tę właśnie zupę. Z kupnem modrej kapusty nie ma żadnego problemu, więc przystąpiłem do praktycznego wykorzystania przepisu. Wyszło ciekawie i smacznie. Warto wypróbować stare receptury :)
Składniki:
- około 1/2 kg czerwonej kapusty,
- 20 dkg podwędzanej kiełbasy ( użyłem kiełbasek z szynki ),
- cebula,
- mała marchew,
- 2 łyżki oleju,
- 5 dkg suszonych śliwek ( dałem 5-6 sztuk ),
- sól, pieprz,
- imbir mielony,
- 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego ( dodałem od siebie ),
- cukier ( ominąłem, był na imbirze kandyzowanym).
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odczekać, aż trochę zmięknie. Razem z posiekaną cebulą i startą marchewką poddusić na oleju, najlepiej od razu w garnku. Zalać wrzątkiem, dodać przyprawy, a pod koniec gotowania dołożyć pokrojone w paski śliwki i plasterki kiełbasy. Ja część plasterków podsmażyłem na suchej patelni. Całość zagotować i ewentualnie dosmaczyć przyprawami. Ja doprawiłem zupę bardziej na pikantnie.
6 comments
Dobry spsoób na wykorzystanie pozostałej np.od kebaba,czerwonej kapusty.Nigdy nie mam na nią pomysłu:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy podobnej zupy ;) Czerwona kapusta towarzyszy nam tylko w surówkach.
OdpowiedzUsuńNieraz warto poeksperymentować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwoną kapustę:)
OdpowiedzUsuńZupa jest rewelacyjna, robiłam kilka zup z czerwonej kapusty, ale ta przebija wszystkie. Suszone śliwki przywodzą na myśl smaki Świąteczne. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
Usuń