Reklama

niedziela, 4 stycznia 2015

Filety z kurczaka zawijane w szynce z rozmarynem

Danie składające się z aromatycznego od rozmarynu kurczaka i pikantnego sosu z dodatkiem marchewki. Równie dobrze smakowałoby samodzielnie, ale ja zjadłem je z dodatkiem ryżu.





Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka,

- 8 plastrów podwędzanej szynki,

- 1 łyżka suszonego rozmarynu,

- 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego,

- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,

- 1/2 łyżeczki chilli,

- sól,

- 1 cebula,

- 1 marchew,

- natka pietruszki lub szczypiorek,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- olej do smażenia ( dałem z suszonych pomidorów )

Wykonanie:











Każdy filet przekroić na pół, posypać mieszanką przypraw ( odsypać trochę do sosu ) i owinąć plastrem szynki. Dla ułatwienia dalszej obróbki spiąć wykałaczką. Odstawić, aby mięso przeszło aromatem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu poddusić cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Dolać około szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Włożyć obsmażone filety i całość zagotować, ewentualnie doprawiając większą ilością przypraw. Na koniec posypać zieleniną.



Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

3 komentarze:

  1. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaczek wygląda smakowicie :) Męska część naszej rodziny by nie pogardziła takim obiadkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalejesz w kuchni-dopiero były ciasteczka,a już pysznego kurczaka serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń