Mięsne, gyrosowe ślimaki
14:27Bardzo dobre ślimaki zakręcone razem z pikantnym farszem. Ciasto z dodatkiem twarogu idealnie do tego pasuje. Przepis znaleziony na forum cin cin i co tu dużo pisać - godny polecenia :) Zmieniłem jedynie farsz pod siebie :)
Składniki:
Ciasto :
- 15 dag białego twarogu,
- 7 łyżek mleka,
- 6 łyżek oleju ( 2 łyżki zastąpiłem olejem z suszonych pomidorów )
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- mały proszek do pieczenia 15 g.
Farsz :
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- biała część pora,
- domowa przyprawa gyros,
- chilli,sól,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 suszone pomidory,
- 150 g startego żółtego sera,
- 1-2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Pora pokroić w cienkie półplasterki i poddusić na oleju, dodać mięso, przyprawę gyros, sól i chilli. Wszystko przesmażyć. Na koniec dodać koncentrat i suszone pomidory. Gdy całość wystygnie dołożyć starty ser i wymieszać.
Twaróg, olej i mleko zmiksować. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli jest za sypkie dodać łyżkę mleka. Ja wszystko wyrobiłem w robocie. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zwinąć roladę. Pokroić ostrym nożem na plastry i ułożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia.
4 comments
Wygląda bardzo ciekawie :D Wolimy jednak takie ślimaczki na słodko xD
OdpowiedzUsuńMogłabym się u Ciebie stołować:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo mi miło, ale wiadomo skąd zaczerpnąłem pomysł na przyprawę gyrosową :))
UsuńMniam, ależ efektownie się prezentują, wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuń