Reklama

wtorek, 6 stycznia 2015

Mięsne, gyrosowe ślimaki

Bardzo dobre ślimaki zakręcone razem z pikantnym farszem. Ciasto z dodatkiem twarogu idealnie do tego pasuje. Przepis znaleziony na forum cin cin i co tu dużo pisać - godny polecenia :) Zmieniłem jedynie farsz pod siebie :)


Składniki:

Ciasto :

- 15 dag białego twarogu,

- 7 łyżek mleka,

- 6 łyżek oleju ( 2 łyżki zastąpiłem olejem z suszonych pomidorów )

- 2 szklanki mąki,

- 1/2 łyżeczki soli,

- mały proszek do pieczenia 15 g.


Farsz :

- 1/2 kg mięsa mielonego,

- biała część pora,

- domowa przyprawa gyros,

- chilli,sól,

- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 3-4 suszone pomidory,

- 150 g startego żółtego sera,

- 1-2 łyżki oleju.

Wykonanie:
















                                       




Pora pokroić w cienkie półplasterki i poddusić na oleju, dodać mięso, przyprawę gyros, sól i chilli. Wszystko przesmażyć. Na koniec dodać koncentrat i suszone pomidory. Gdy całość wystygnie dołożyć starty ser i wymieszać.
Twaróg, olej i mleko zmiksować. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli jest za sypkie dodać łyżkę mleka. Ja wszystko wyrobiłem w robocie. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zwinąć roladę. Pokroić ostrym nożem na plastry i ułożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ciekawie :D Wolimy jednak takie ślimaczki na słodko xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym się u Ciebie stołować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mi miło, ale wiadomo skąd zaczerpnąłem pomysł na przyprawę gyrosową :))

      Usuń
  3. Mniam, ależ efektownie się prezentują, wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń