Reklama

środa, 1 lipca 2015

Chleb pełnoziarnisty z maślanką

Bardzo dobry chleb na zakwasie, z maślanką i dodatkiem suszonej żurawiny.



Składniki :

- 3 łyżki zakwasu żytniego,

- 100 ml maślanki,

- 100 ml wody,

- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej.

Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić na noc.

Rano dodać :

- 100 ml maślanki,

- 100 ml wody,

- łyżeczkę soli,

- łyżeczkę miodu,

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ewentualna dosypka,

- garść suszonej żurawiny.

Wyrobić ciasto, przykryć tak jak poprzednio i odstawić na około 2 godziny, co pół godziny zagarnąć ciasto od ścianek do środka miski. Ciasto nie jest bardzo gęste. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. Wyjąć chleb razem z papierem z keksówki, postukać w dno i boki. Jeśli słyszymy głuchy dźwięk chleb jest upieczony, jeśli nie pieczemy dalej tylko z papierem.

Domowe pieczywo na zakwasie

10 komentarzy:

  1. Maślanka jest znakomita, nadaje nie tylko smaku i wartości, ale i bardziej pozwala wypiekom wyrosnąć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na bazie maślanki jeszcze nie piekłam:)smacznie wygląda ten chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł świetnie. Hej, jesteś pewny, że nie jest kupny ? Bo wygląda naprawdę wspaniale. Chapeau bas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musi smakować wybornie ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuje upiec ten chleb, pewnie dzięki dodatkowi maślanki jest bardziej miękki i wilgotny. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń