Chleb pełnoziarnisty z maślanką
16:29Bardzo dobry chleb na zakwasie, z maślanką i dodatkiem suszonej żurawiny.
Składniki :
- 3 łyżki zakwasu żytniego,
- 100 ml maślanki,
- 100 ml wody,
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej.
Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić na noc.
Rano dodać :
- 100 ml maślanki,
- 100 ml wody,
- łyżeczkę soli,
- łyżeczkę miodu,
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ewentualna dosypka,
- garść suszonej żurawiny.
Wyrobić ciasto, przykryć tak jak poprzednio i odstawić na około 2 godziny, co pół godziny zagarnąć ciasto od ścianek do środka miski. Ciasto nie jest bardzo gęste. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. Wyjąć chleb razem z papierem z keksówki, postukać w dno i boki. Jeśli słyszymy głuchy dźwięk chleb jest upieczony, jeśli nie pieczemy dalej tylko z papierem.
10 comments
Maślanka jest znakomita, nadaje nie tylko smaku i wartości, ale i bardziej pozwala wypiekom wyrosnąć.
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam :))
UsuńNa bazie maślanki jeszcze nie piekłam:)smacznie wygląda ten chlebuś:)
OdpowiedzUsuńBył smaczny :)
UsuńWyszedł świetnie. Hej, jesteś pewny, że nie jest kupny ? Bo wygląda naprawdę wspaniale. Chapeau bas :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMniam, musi smakować wybornie ten chlebek
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńChętnie spróbuje upiec ten chleb, pewnie dzięki dodatkowi maślanki jest bardziej miękki i wilgotny. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak jest :)
Usuń