Reklama

sobota, 4 lipca 2015

Rogale czarno - białe ( czeko - kokos )

Dobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie. Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :))
 




Składniki :

- około 1 kg mąki.

Na zaczyn :

- 250 ml mleka,

- 2 łyżeczki cukru,

- 7 g drożdży suszonych.

Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy.

Dodać zmiksowane razem :

- 3 jajka,

- 200 ml oleju.

Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części.

Do pierwszej dodać :

- 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję                plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego.

Do drugiej dodać :

- 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe.

Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku 
około 20 minut. 








Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia :

- 300 g cukru,

- 300 ml wody,

- 2 łyżki cukru waniliowego.

Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie. Ja nadziewałem je na patyk do szaszłyka i maczałem w garnku.

27 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe są te rogaliki. Fajnie wyglądają, a że są drożdżowe to już są moje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają:) i w dodatku drożdżowe,och,muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał....jak one ładnie wyglądają, a smaki....mówią mi, że już je lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos i czekolada to super połączenie :))

      Usuń
  4. Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie efekt! To musi być pyszne. Koniecznie musimy "oblukać" przepis i przełożyć go na swoje standardy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I efekt i smak :)) Kombinujcie, bo fajne rogaliki :)

      Usuń
  6. Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłeś mi smaka na takie rogaliki, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo ciekawie i zapewne smakują wspaniale ;) Chyba niedługo zrobię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają ! Bardzo ciekawy pomysł, no i efekt końcowy wyszedł bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniale wyglądają. Jestem nimi wprost oczarowana :-) zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych połączeń, a w formie rogalika to już w ogóle poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wyglądają te rogaliki, a czekolada i kokos to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe , więc już je lubimy:) Efekt fantastyczny...podejmujemy wyzwanie, może i nam się uda:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słowo się rzekło...rogaliki upieczona i ...najpierw były ozdobą stołu a potem...zjedzone w błyskawicznym tempie:) Przepis już ruszył w świat:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma to jak połączenie czekolady i kokosu :)
    Musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń