Reklama

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ryba w zalewie ketchupowej

Smaczna ryba przygotowana na święta. Przepis od długiego czasu miałem zapisany na kartce, więc w końcu musiałem go wykorzystać.


Składniki :

- 5 - 6 filetów z morszczuka,

- sól,

- mąka,

- olej do smażenia,

- 3 - 4 ogórki konserwowe,

Zalewa :

- 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych,

- 1/4 szklanki oleju,

- 1/2 szklanki wody,

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 3/4 szklanki pikantnego ketchupu,

- kilka kropli tabasco,

- kilka ziaren ziela angielskiego,

- kilka ziaren pieprzu,

- sól,

- cebula pokrojona w kostkę.

Wykonanie :

Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum dobę.

9 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo ciekawie :) Zwłaszcza, iż widzę po przepisie, że ryba wychodzi taka trochę pikantna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabasco i ketchup pikantny dają moc :))

      Usuń
  2. Oj oj ,chyba znam ten przepis,albo mam bardzo podobny:)ale mi dałeś zadanie,zaraz muszę poszukać:)jeśli to ten,o którym myślę,to rybka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że tak,ale tabasco dodałem od siebie :), a rybka pyszna :)

      Usuń