Reklama

środa, 30 grudnia 2015

Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe

Przekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte.
Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych.


Na zdjęciu nie widać, ale w środku między warstwami kremu jest wkładka kokosowa.


 Biszkopt kakaowy :

- 3 jajka,

- 4 łyżki cukru,

- 2 łyżki wrzątku,

- 2 łyżki oleju,

- 2 łyżki kakao,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Ubijając dolać wrzątek, a następnie olej. Obie mąki, proszek i kakao przesiać do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do wyłożonej papierem blachy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut,sprawdzając patyczkiem.

Blat kokosowy :

- 3 białka,

- 1/2 szklanki cukru,

- 200 g wiórków kokosowych.

Białka z cukrem ubić na sztywno, wmieszać wiórki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.

Krem budyniowy :

- syrop z brzoskwiń w puszce,

- budyń waniliowy na 3/4 litra,

- 100 g miękkiego masła,

- 2-3 łyżki cukru pudru,

- 200 g kremówki.

Budyń ugotować na syropie brzoskwiniowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z kremem budyniowym.

Galaretka :

- 2 galaretki brzoskwiniowe,

- brzoskwinie z puszki.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia.

Złożenie ciasta :

Z upieczonego biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

5 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie łączone przepisy są najsmaczniejsze. Ciacho wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie warstwowe ciasta ! Pysznie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kokos i brzoskwinie - to moje ulubione połączenie! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie podoba mi się te ciasto, wygląda mega apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń