Reklama

piątek, 1 stycznia 2016

Ciastka z melasą

Bardzo dobre, kruche z zewnątrz, miękkie od środka. Ciastka upiekłem z przepisu z bloga "Moje wypieki "



Składniki :

- 2 szklanki mąki,

- 2 łyżeczki sody,

- 1,5 łyżeczki cynamonu,

- 1/2 łyżeczki kardamonu,

- 1 łyżeczka imbiru ( miałem świeży ),

- 1 duże jajko,

- 170 g roztopionego masła,

- 1/3 szklanki cukru białego,

- 1/4 szklanki cukru brązowego,

- 1/3 szklanki melasy,

- cukier do obtoczenia.


Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w misce, dodać resztę i zmiksować na gładką masę. Uformować kulki, obtoczyć w cukrze i kłaść na blachę w większych odstępach. Ja kulki lekko spłaszczyłem i piekłem w nagrzanym piekarniku około 10 minut. W wersji świątecznej niektóre zostały ozdobione czekoladą :)

8 komentarzy: