Pomidorowe pierogi ze szpinakiem
14:56Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :)
Składniki :
Ciasto pomidorowe :
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego.
Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką.
Nadzienie :
- około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ),
- około 150 g fety,
- około 100 g twarogu półtłustego,
- pieprz, sól,
- 1 - 2 ząbki czosnku,
- masło.
Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych z aromatycznym olejem. Smacznego :)
12 comments
Narobiłeś mi smaka na pierogi, też dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńNic, tylko zrobić :)
UsuńLubię szpinak z orzechami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tego przepisu, bo wygląda bosko :) Do tego widać, że danie jest bardzo zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga, może znajdziesz dla siebie coś smacznego :)
www.lekarzeodkuchni.blogspot.com
Myślę, że będzie smakowało, a bloga chętnie odwiedzę :)
Usuńale super pomysł na ciasto :) takiego przepisu nie znałam :)
OdpowiedzUsuńPomysł na ciasto powstał pod wpływem chwili i zalegającej reszty soku pomidorowego ;)
UsuńTakich pierogów nie jadłam. Pomysłowe ciasto
OdpowiedzUsuńSmakują fajnie:)
UsuńPrzepis znakomity, a już to ciasto pomidorowe wryło mnie w fotel :) Chętnie spróbuję, bo w tym tygodniu tez mam w planie robienie pierogów :)
OdpowiedzUsuńTo czekam :)Ciasto powstało spontanicznie, ale nam smakowało :)
UsuńTakie pierogi to dla mnie zupełna nowość. Cieszę się, że zawędrowałam na ten blog.
OdpowiedzUsuń