Reklama

niedziela, 31 stycznia 2016

Tarta łososiowa

Kruche ciasto i  nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :)



Składniki :

Ciasto :

- 125 g masła,

- 200 g mąki pszennej,

- około 1/3 szklanki zimnej wody,

-1/3 łyżeczki soli.

Nadzienie :

- 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę )

- 3 jajka,

- 300 g twarogu mielonego,

- około 180g jogurtu naturalnego greckiego,

- 2 cebulki dymki,

- około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony )

- świeży koperek,

- sól, dużo pieprzu.

Wykonanie :

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku.
Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach
Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju :)

14 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis , wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie się zapowiada, ładnie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładniej prezentuje się po wyjęciu z blaszki i pokrojeniu, niestety nie mam zdjęcia :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ryby, a łosoś jest na czele tej "piramidy". Twoja tarta Mikołaju to moje smaki. Połączenie twarogu,jogurtu, łososia i szpinaku z ciastem, to kuszące bogactwo smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam wszystkim też smakowała bardzo :)

      Usuń
  4. Lubię takie tarty, kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie tarty, kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. gdzie tarta i łosoś-tam i ja! Mniam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, absolutnie cudowna, ależ mi narobiłeś apetytu!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis :) Z pewnością wykorzystam, bo uwielbiam wędzonego łososia.

    OdpowiedzUsuń