Tarta łososiowa
15:25Kruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :)
Składniki :
Ciasto :
- 125 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- około 1/3 szklanki zimnej wody,
-1/3 łyżeczki soli.
Nadzienie :
- 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę )
- 3 jajka,
- 300 g twarogu mielonego,
- około 180g jogurtu naturalnego greckiego,
- 2 cebulki dymki,
- około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony )
- świeży koperek,
- sól, dużo pieprzu.
Wykonanie :
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku.
Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach
Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju :)
12 comments
Ciekawy przepis , wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada, ładnie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŁadniej prezentuje się po wyjęciu z blaszki i pokrojeniu, niestety nie mam zdjęcia :)
UsuńUwielbiam ryby, a łosoś jest na czele tej "piramidy". Twoja tarta Mikołaju to moje smaki. Połączenie twarogu,jogurtu, łososia i szpinaku z ciastem, to kuszące bogactwo smaku. :)
OdpowiedzUsuńNam wszystkim też smakowała bardzo :)
UsuńLubię takie tarty, kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńLubię takie tarty, kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do spróbowania :))
Usuńgdzie tarta i łosoś-tam i ja! Mniam... ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie!
OdpowiedzUsuńO matko, absolutnie cudowna, ależ mi narobiłeś apetytu!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Z pewnością wykorzystam, bo uwielbiam wędzonego łososia.
OdpowiedzUsuń