Reklama

środa, 20 stycznia 2016

Placki ziemniaczne chrzanowe

Kolejna wersja placków ziemniaczanych na słono, dość wyrazistych w smaku. Po plackach z kapustą kiszoną i owsiano - ziemniaczanych przyszła kolej na chrzanowe :)



Składniki :

- około kilograma ziemniaków,


- 3 łyżki chrzanu,

- mała cebula,

- jajko,

- 3 łyżki mąki pszennej,

- polędwica sopocka lub inna wędlina,

- szczypior,

- sól,

- olej do smażenia.





Wykonanie :

Ziemniaki z cebulą zetrzeć na miałko, dodać chrzan, jajko, mąkę, pokrojoną w kostkę wędlinę i posiekany szczypior. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć rumiane placki.

10 komentarzy:

  1. No, no...pierwszy raz o takich słyszę, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawy dodatek chrzanu do placków

    OdpowiedzUsuń
  3. niecodzienne placki, ale wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa odmiana, na zimowe chłodne dni bardzo wskazana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow - to musi być świetne połączenie smaków ! Ten chrzan daje klasycznym plackom takiego pazura :)

    OdpowiedzUsuń