Reklama

środa, 13 stycznia 2016

Papryka faszerowana po marokańsku

Jedna z wielu odsłon faszerowanych  papryk. Tym razem danie wegetariańskie w żółtym kolorze :)




Składniki :

- 3 żółte papryki,

- około 200 g kuskusu,

- garść rodzynek lub żurawiny,

- mała cebula,

- 2 ząbki czosnku,


- 2 łyżki oleju,

- łyżka soku z cytryny,

- sól, pieprz,

- kmin rzymski,

- chilli,

- natka pietruszki,

- świeża mięta.

Wykonanie :

Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając przyprawy. Posiekać natkę i miętę. Wszystko razem wymieszać i dosmaczyć sokiem cytrynowym. Przygotowanym kuskusem napełnić papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na około 20 minut.







Niskokaloryczny styczeń 2016

8 komentarzy: