Papryka faszerowana po marokańsku
19:51Jedna z wielu odsłon faszerowanych papryk. Tym razem danie wegetariańskie w żółtym kolorze :)
Składniki :
- 3 żółte papryki,
- około 200 g kuskusu,
- garść rodzynek lub żurawiny,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- kmin rzymski,
- chilli,
- natka pietruszki,
- świeża mięta.
Wykonanie :
Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając przyprawy. Posiekać natkę i miętę. Wszystko razem wymieszać i dosmaczyć sokiem cytrynowym. Przygotowanym kuskusem napełnić papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na około 20 minut.
8 comments
Papryka zawsze mile widziana w moim domu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też wszyscy lubią :)
UsuńFajne połączenie, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńFajny farsz
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten aromatyczny farsz :)
OdpowiedzUsuńFajnie smakuje :)
UsuńCudownie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń