Reklama

niedziela, 27 grudnia 2015

Sernik krówkowy

Ten sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :)


Spód :

- około 250 g herbatników wieloziarnistych,

- około 80 - 100 g roztopionego masła.

Herbatniki rozkruszyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na okruchy. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do uzyskania mokrego piasku. Całość ugnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.

Przygotować masę serową :

- 2 kg twarogu ( miałem wiaderkowy ),

- 100 g roztopionego masła,

- szklanka cukru białego,

- 1/2 szklanki cukru brązowego,

- 6 dużych jajek,

- 1 budyń krówkowy ( na 3/4 l mleka ),

-  masa krówkowa z puszki ( 510 g ),

- 3 łyżki kakao.

Polewa jogurtowa :

- duży, gęsty jogurt naturalny,

- 2-3 łyżki cukru waniliowego.

Wszystkie składniki oprócz kakao i masy krówkowej zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odlać do dwóch miseczek po około 2 szklanki. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao i wymieszać, drugą pozostawić bez dodatków. Do reszty sernikowej  masy wmiksować masę krówkową.
Wyjąć blachę z lodówki. Spód posypać przez sitko łyżką kakao i wylać masę serową z krówką. Na nią nałożyć kleksy z masy kakaowej i białej. Delikatnie warstwy zamieszać widelcem robiąc esy-floresy. Sernik piec w temperaturze około 160 stopni przez około 1,5-2 godz.Pieczenie sernika w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas powoduje, że sernik nie opadnie i będzie równy. Ja mam piekarnik gazowy, z którym różnie bywa, więc proponuję indywidualnie sprawdzać stopień pieczenia i skrócić lub wydłużyć czas. Kiedy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale jeszcze lekko " galaretowaty" na środku należy delikatnie wylać polewę jogurtową i piec jeszcze przez około 15 minut.
Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik i wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, na pewno był pyszny, pozdrawiam i zyczę dużo dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny, zresztą dla mnie wszystkie serniki są dobre :)

      Usuń
  3. Wcale się nie dziwię, że smakował wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik pyszny,że nie jestem zaskoczona,że znikł szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki, zjem każdy..., a ten zapowiada się bardzo smakowicie i jeszcze ta masa krówkowa w serze, pycha ;). Pomysł na polewę bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń