Ciasto czekoladowe z makową śmietaną i wiśniami

11:44

Delikatny biszkopt z rodzinnego przepisu, puszysta śmietana z nutą maku i wiśnie. Czego chcieć więcej ? Taka wersja ciasta chodziła za mną dawno i zrealizowałem ją właśnie w te święta. Może ktoś skusi się na Nowy Rok?


Składniki :

Biszkopt pieczony od pokoleń:) :

- 6 jajek,

- 3/4 szklanki cukru,

- 3 łyżki wrzątku,

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 2 czubate łyżki kakao,

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

Masa śmietanowa:

- 600 ml śmietany kremówki,

- 200 ml jogurtu naturalnego,

- wanilia,

- 4 łyżki maku mielonego,

- cukier puder do smaku,

- 4-5 łyżeczek żelatyny.

Masa wiśniowa:

- 2 słoiki wiśni dłubanych z sokiem ( miałem domowe około 400 ml każdy )

- 2 galaretki wiśniowe.


Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę, na koniec cały czas ubijając wlać 3 łyżki wrzątku ( jajka bardziej się napuszą). Oba rodzaje mąki, kakao i proszek przesiać i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać delikatnie, najlepiej bez użycia miksera, samymi widełkami lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku, sprawdzając patyczkiem. Odstawić do wystudzenia i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody lub mleka, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, puder, ziarenka wanilii i mak. Na koniec wlać żelatynę cały czas miksując. 3/4 masy wyłożyć na jeden blat, przykryć drugim i rozsmarować resztę masy.
Wiśnie bez pestek razem z sokiem zmiksować i zagotować. W gorących rozpuścić galaretkę, a kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki, do stężenia. Ja do wiśni i zalewy dolałem nieco wody, aby ilość płynów się zgadzała.


Wigilia 2014

Również może ci się spodobać

3 comments