Orange curd z nutą cytryny
14:05Smaczny krem, który zobaczyłem na blogu Agusiowe Gotowanie i postanowiłem go wypróbować. Moje pomarańcze były słodkie, więc dodałem jeszcze sok z cytryny, żeby było bardziej kwaskowo. Część zdegustowaliśmy całą rodziną, a część wylądowała w słoiczku na później :)
Składniki :
- 3 jajka,
- 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy ( zmieszałem z sokiem z cytryny i wyszło chyba trochę więcej ),
- 150 g cukru ( pomarańcze były słodkie ),
- 100 g masła,
- skórka z pomarańczy.
Wykonanie :
Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w misce i ubijać na parze. Po około 5 minutach dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas mieszać do rozpuszczenia i zgęstnienia kremu.
17 comments
mmm... idealne do ciast, ale idealne też do wyjadania łyżeczką! :)
OdpowiedzUsuńI ten kolor :)
Część wyjadłem łyżeczką, resztę może właśnie na ciasto ? :)
Usuńnigdy takiego nie robiłam, al wygląda świetnie, szczególnie kolorek :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłem po raz pierwszy :)
UsuńCieszę się bardzo,że smakowało:)ja gorący curd włożyłam do gorącego,wyprażonego w piekarniku słoika,dzięki czemu mogłam go szczelnie zakręcić i taki słoik można przechowywać w lodówce do 2 tyg.
OdpowiedzUsuńJeden mały słoiczek właśnie zapełniłem gorącym kremem na później :)
UsuńUwielbiam takie kremy:)
OdpowiedzUsuńFajne są, może kiedyś zrobię i inne smaki :)
UsuńSuper pomysł, ja bym chyba wyjadła wszystko łyżeczką;)
OdpowiedzUsuńZostawiłem trochę na później :)
UsuńPycha!!! bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo przekonująco, spróbuję przyrządzić krem tym sposobem:) Ciekawy blog, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLekko kwaśne musi być;) bardzo smacznie to wygląda. Przepis sprawdzę na 100%. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię lekko kwaśne, dlatego dodałem cytryny. Moje pomarańcze były słodkie :)
UsuńUwielbiam ten krem :)
OdpowiedzUsuńhmmm myślę o takim crudzie, ale jakoś mobilizacji wciąż brak
OdpowiedzUsuńJest smaczny, aromatyczny i szybko sie robi :))
Usuń