Zupa krem z groszku z klopsikami wołowymi
17:55Kremowa zupa ze świeżego groszku. Dla zaostrzenia smaku dużo białego pieprzu, świeża bazylia i pikantne wołowe klopsiki.
Składniki :
Zupa :
- około 250 g mrożonego, zielonego groszku,
- 1 ziemniak,
- 1/2 marchewki,
- natka pietruszki,
- kawałek białej części pora,
- świeża bazylia ( ilość wedle uznania )
- przyprawa warzywna,
- 1- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, biały pieprz,
- jogurt naturalny na wierzch.
Klopsiki :
- około 300 g wołowiny,
- mała cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 małe jajko,
- 1-2 łyżki bułki tartej,
- 1 -2 łyżki mąki do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Ziemniaka,marchew obrać, pokroić na kawałki, dodać resztę składników (oprócz bazylii i soku z cytryny ) i zalać wodą. Gotować do miękkości. Wyjąć marchew (można zjeść, nie będzie już potrzebna ) i trochę groszku do dekoracji, a resztę składników zmiksować razem ze świeżą bazylią i sokiem z cytryny. Jeszcze raz zagotować, posmakować i w razie konieczności doprawić.
Mięso wołowe zmielić razem z cebulą, dodać pozostałe składniki, wyrobić i uformować małe kulki. Każdą obtoczyć lekko w mące i usmażyć na patelni. Nadziewać na patyki do szaszłyków, na zmianę z listkami bazylii.
6 comments
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Wygląda smakowicie i treściwie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, smakowita :)
UsuńChodzą zamną zis tez zupki zgroszku, musze koniecznie zrobic
OdpowiedzUsuńJa ugotowałem ją właśnie dlatego, że długo za mną " chodziła " :))
Usuń