Reklama

poniedziałek, 2 lutego 2015

Zupa krem z groszku z klopsikami wołowymi

Kremowa zupa ze świeżego groszku. Dla zaostrzenia smaku dużo białego pieprzu, świeża bazylia i pikantne wołowe klopsiki.





Składniki :

Zupa :

- około 250 g mrożonego, zielonego groszku,

- 1 ziemniak,

- 1/2 marchewki,

- natka pietruszki,

- kawałek białej części pora,

- świeża bazylia ( ilość wedle uznania )

- przyprawa warzywna,

- 1- 2  łyżki soku z cytryny,

- sól, biały pieprz,

- jogurt naturalny na wierzch.

Klopsiki :

- około 300 g wołowiny,

- mała cebula,

- sól, pieprz,

- 1 łyżeczka musztardy,

- 1 małe jajko,

- 1-2 łyżki bułki tartej,

- 1 -2 łyżki mąki do obtoczenia,

- olej do smażenia.

Wykonanie :

Ziemniaka,marchew obrać, pokroić na kawałki, dodać resztę składników           (oprócz bazylii i soku z cytryny ) i zalać wodą. Gotować do miękkości. Wyjąć marchew (można zjeść, nie będzie już potrzebna ) i trochę groszku do dekoracji, a resztę składników zmiksować razem ze świeżą bazylią i sokiem z cytryny. Jeszcze raz zagotować, posmakować i w razie konieczności doprawić.
Mięso wołowe zmielić razem z cebulą, dodać pozostałe składniki, wyrobić i uformować małe kulki. Każdą obtoczyć lekko w mące i usmażyć na patelni. Nadziewać na patyki do szaszłyków, na zmianę z listkami bazylii.

ZUPA KREM

6 komentarzy:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i treściwie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzą zamną zis tez zupki zgroszku, musze koniecznie zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ugotowałem ją właśnie dlatego, że długo za mną " chodziła " :))

      Usuń