Deser jaglany z kokosem i wanilią
12:52Bardzo dobry deser, pełen kokosowo - waniliowego smaku przełamanego kwaskowymi malinami i jeżynami. Na zbliżające się Walentynki będzie doskonały. Zresztą kolor też odpowiedni, więc zapraszam. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)
Deser bierze udział w konkursie walentynkowym organizowanym na blogu :
http://foodmania-przepisy.blogspot.com/
Produkty znajdujące się w ofercie sklepu :
http://www.owocowyraj.eu/product-pol-524-Kasza-jaglana-1-kg.html
http://www.owocowyraj.eu/product-pol-162-Cukier-z-prawdziwa-wanilia-50-g.html
Składniki :
Masa kokosowa :
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 2,5 -3 szklanek mleka (ilość mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
- 150 g wiórków kokosowych,
- 3 - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
Masa malinowo - jeżynowa :
- około 400 g malin i jeżyn ( miałem zamrożone z lata :)),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 - 2 łyżki cukru,
Do dekoracji :
- kawałek marcepana,
- listki stevii lub mięty.
Wykonanie :
Wiórki z cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do gotującego mleka razem z uprażonymi wiórkami. Gotować do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącej wody lub mleka. Kiedy kasza będzie miękka zmiksować ją w blenderze i rozłożyć do pucharków. Zamrożone owoce zagotować w garnku z cukrem i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Owocowy żel nałożyć na masę kokosową i ozdobić np. listkami mięty lub jak ja stevii i kawałkiem marcepana.
8 comments
Pięknie wygląda ten deserek! Gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo apetyczny deser, dziękuję za zgłoszenie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyjęcie :)
UsuńCałkiem fajny deser na Walentynki, super propozycja
OdpowiedzUsuńI całkiem smaczny :)
UsuńMoże zrobię coś podobnego, akurat kupiłam jaglaną:) ale na Walentynki szykuję mus czekoladowy:))
OdpowiedzUsuńMożna bez okazji zrobić, a mus czekoladowy mam nadzieję obejrzeć na blogu :)
Usuń