Szaszłyki z wołowymi klopsikami
14:56Odmienne od typowych szaszłyków, ale równie smaczne. Mówi się, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :)
Składniki :
- około 500 g wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 płaska łyżeczka kminku,
- 1 - 2 bułki tartej,
- 1 - 2 łyżki mąki,
- śliwki suszone,
- podwędzana szynka,
- papryka konserwowa,
- olej do obsmażenia.
Wykonanie:
Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku.
7 comments
Nieźle kombinujesz:)))
OdpowiedzUsuńStaram się :)))
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śliwki w daniach mięsnych :) szaszłyki wyglądają przeapetycznie
OdpowiedzUsuńSkuszę się na takie danie, poprosze ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń