Reklama

sobota, 7 lutego 2015

Szaszłyki z wołowymi klopsikami

Odmienne od typowych szaszłyków, ale równie smaczne. Mówi się, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :)



Składniki :

- około 500 g wołowiny,

- 1 cebula,

- 1 jajko,

- sól, pieprz,

- 1 płaska łyżeczka kminku,

- 1 - 2 bułki tartej,

- 1 - 2 łyżki mąki,

- śliwki suszone,

- podwędzana szynka,

- papryka konserwowa,

- olej do obsmażenia.

Wykonanie:

Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku.
  Zimowy Obiad

7 komentarzy: