Rogaliki kukurydziane
15:14Wdzięczne w obróbce ciasto pachnące cynamonem i miodem bez dodatku cukru. Te miękkie rogaliki proponuję do popołudniowej kawy lub herbaty :)
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1,5szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- 100 g stopionego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- dowolny dżem ( użyłem domowych powideł bez cukru i dżem mirabelkowy ).
Wykonanie :
Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem i cynamonem. Wszystkie płynne składniki połączyć i dodać do miski z mąką. Wyrobić na gładkie ciasto. Można dosypać łyżkę mąki jeżeli ciasto się klei, ale nie za dużo, ponieważ podsypujemy w trakcie wałkowania. Ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny i można rozgnieść je ręką bez używania wałka. Ciasto podzielić na 3-4 części w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogale. Ja podzieliłem na cztery. Z każdej części zrobić kulę, a tę rozwałkować na koło, na grubość około 0,5 cm. Wykroić trójkąty, na które nakładać powidła lub dżem i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut ( do zrumienienia ).
13 comments
Wyglądają idealnie, mniam:)
OdpowiedzUsuńDo ideału to im trochę brakuje, ale są bardzo samaczne :))
UsuńPyszne rogaliki, chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńAle narobiłeś mi na takie smaku:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Jeśli lubisz rogaliki to w wersji owsianej są również przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe tego dżemu mirabelkowego :D
Dżem jest lekko kwaskowy, jak mirabelki, ale bardzo dobry :) Mamy dwie wersje tego dżemu, jedną z dodatkiem cynamonu :) Do tych rogalików taki dżem jest idealny :)
UsuńWyglądają smakowicie i bardzo podoba mi się dodatek cynamonu ;) Nigdy nie jadłam dżemu mirabelkowego, ale na pewno ma ciekawy smak ;)
OdpowiedzUsuńA ja obiecałam sobie ze w poście nie jem słodkiego. I jak tu się nie złamać? cudne rogasie:)
OdpowiedzUsuńTo może po poście ? :)
UsuńDzięki tobie przypomniałam sobie jak dawno nie jadłam rogalików, a twoje musiały być wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńByły :)
UsuńMogę zamiast masła dać olej?
OdpowiedzUsuń