Kakaowe ciastka z pomarańczowym kremem
15:33Pyszne, kruche markizy przełożone orange curdem. Znikają bardzo szybko, ale nie od dziś wiadomo, że smaki czekoladowy i pomarańczowy to zgrany duet :)
Składniki :
Ciasto :
- szklanka mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 100 g masła.
Przepis na orange curd z nutą cytryny znajduje się tutaj
Wykonanie :
Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto, od razu rozwałkować i wyciąć małe kółeczka. Poukładać na blasze i wstawić na chwilę do lodówki. Można też ciasto najpierw schłodzić, a potem wałkować. Ja wolę pierwszy sposób, ale pozostawiam to do wyboru. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku, uważając by ich nie przypalić. Ostudzone przełożyć kremem.Można posypać pudrem. Pyszne :)
10 comments
Ale pysznie wyglądają, chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńChetnie bym poczęstował :)
UsuńAh te cytrusy... no nic... kiedyś może je polubimy w wypiekach bo na taki widok to ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSmaki się zmieniają, więc może tak będzie :)
UsuńMikołaj to nie fair,że po pracy,kiedy nie mam czasu przygotować sobie takich pyszności,muszę patrzeć na takie mega apetyczne ciasta! :))) litości!!!
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńRewelacja ;) poskuja kazdemu ;)
OdpowiedzUsuńCzekolada i pomarańcza to zdecydowanie połączenie idealne, ciasteczka muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńSą, a właściwie były :)
UsuńKakao i pomarańcze to świetny duet:)
OdpowiedzUsuń