Reklama

piątek, 27 lutego 2015

Kakaowe ciastka z pomarańczowym kremem

Pyszne, kruche markizy przełożone orange curdem. Znikają bardzo szybko, ale nie od dziś wiadomo, że smaki czekoladowy i pomarańczowy to zgrany duet :)






Składniki :

Ciasto :

- szklanka mąki pszennej,

- 2 czubate łyżki kakao,

- 1/2 szklanki cukru pudru,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 żółtka,

- 100 g masła.

Przepis na orange curd z nutą cytryny znajduje się tutaj

Wykonanie :

Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto, od razu rozwałkować i wyciąć małe kółeczka. Poukładać na blasze i wstawić na chwilę do lodówki. Można też ciasto najpierw schłodzić, a potem wałkować. Ja wolę pierwszy sposób, ale pozostawiam to do wyboru. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku, uważając by ich nie przypalić. Ostudzone przełożyć kremem.Można posypać pudrem. Pyszne :)

11 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają, chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah te cytrusy... no nic... kiedyś może je polubimy w wypiekach bo na taki widok to ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki się zmieniają, więc może tak będzie :)

      Usuń
  3. Mikołaj to nie fair,że po pracy,kiedy nie mam czasu przygotować sobie takich pyszności,muszę patrzeć na takie mega apetyczne ciasta! :))) litości!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja ;) poskuja kazdemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i pomarańcza to zdecydowanie połączenie idealne, ciasteczka muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Kakao i pomarańcze to świetny duet:)

    OdpowiedzUsuń