Ryba z sosem kawowym
09:41Przepis na sos znalazłem na opakowaniu przyprawy i choć nie jestem wielkim wielbicielem kawy, postanowiłem go wypróbować. Smak i zapach jest jak najbardziej kawowy i mimo moich obaw, z rybą komponuje się fantastycznie. Składniki z przepisu nieznacznie zmieniłem i z braku, pominąłem białe wytrawne wino. Rybę polaną sosem kawowym zjedliśmy z ryżem i sałatą. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków. Może nie wygląda, ale smakuje :)
Sos kawowy :
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżeczki mielonej kawy,
- 150 g śmietanki,
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny ( do smaku ),
- sól, pieprz cytrynowy,
- łyżeczka masła,
- 100 ml wytrawnego białego wina ( pominąłem )
Wykonanie :
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle i zalać śmietanką. Dodać zaparzoną w 100 ml wrzątku kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać sól i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Ryba :
Składniki :
- około 500 g dowolnych filetów z ryby ( miałem tilapię ),
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Rybę posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na złoto.
Gotową polać sosem kawowym. Smacznego :)
14 comments
Super pomysł na rybkę
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:) A tilapia to moja ulubiona rybka, na pewno była pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszna :)
Usuńuwielbiam ryby chętnie wypróbuję ten przepis :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWarto próbować, a blog chętnie odwiedzam :)
UsuńNo proszę , dość odważne podejście do propozycji z opakowania, ale skoro wyszło smacznie, to czasem jednak warto zaufać przepisom znikąd.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomyślałem właśnie, że trzeba się odważyć i spróbować :)
UsuńGenialny pomysł. Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńa moze k... ktos napisze jak smakowalo!!! a nie ze super przepis i warto sprobowac! komentarze o dupe rozbic
UsuńCiekawa jestem smaku ryby z kawą:)
OdpowiedzUsuńOryginalny, ja nie pijam kawy, ale w tym sosie z rybą mi smakowała :)
UsuńA ja lubię dobrą kawkę z ekspresu ciśnieniowego i spróbowałem dziś przepisu z opakowania, włącznie z winem (co prawda miałem półsłodkie, a nie wytrawne), ale pozostałe składniki jak najbardziej zgodne. Jestem mega rozczarowany - moim zdaniem niestety sam sos jest niejadalny ;( Szkoda mi było dobrej rybki, żeby próbować tego połączenia. Ładny kawowy kolor, konsystencja, ale to jedyne zalety. Z żalem, ale niestety zostanie wyrzucony.
OdpowiedzUsuńJak wiadomo z gustami się nie dyskutuje, ilu ludzi tyle smaków :)
UsuńMnie i moim domownikom akurat smakowała,nic nie wyrzucaliśmy :)