Serniki zapiekane
16:11Bardzo smaczne i proste w wykonaniu serniczki. Znakomicie sprawdzą się na ciepłe śniadanie, podwieczorek, a po wystudzeniu możemy je zabrać do szkoły lub pracy. Przepis znalazłem w książce "Bliny, cepeliny, kołduny" i lekko go zmieniłem.
Składniki :
- 250 g twarogu,
- 1 małe jajko,
- 1/4 szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- dowolny dżem ( użyłem z czarnej porzeczki ),
- 1 łyżka oleju.
Wykonanie :
Twaróg rozgnieść,( ja zrobiłem to ubijakiem z dziurkami do ziemniaków ) dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i podsmażyć z jednej strony na patelni. Przełożyć na blachę, zrobić wgłębienia, nałożyć w nie dżem i zapiekać około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zjadać na gorąco z kleksem jogurtu naturalnego lub na zimno :)
9 comments
I znów smacznie:)czy Ty wychodzisz wogóle z kuchni,czy już tam zamieszkałeś,żeby kusić pysznościami? :)
OdpowiedzUsuńJeszcze wychodzę, mam ferie, więc i wiecej czasu :))
UsuńCiekawe i szybkie do przygotowania, pyszne
OdpowiedzUsuńTaki ekspresowy serniczek :)
Usuńsuper podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńOj, tak :)
UsuńŚwietna sprawa, będąc dzieckiem uwielbiałam kruche ciastka z marmoladą.
OdpowiedzUsuńahh.. to było piękne :)
Mniam pyszności:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D
OdpowiedzUsuń