Spaghetti z sosem bolonese
19:19Nieważne czy duzi czy mali, większość lubi to danie i większość ma swoją wersję smakową :) Ja podaję uproszczoną i choć wiem, że powinno się sos jadać z makaronem tagliatelle i mięsem wołowo - wieprzowym, to dziś zjadłem ze spaghetti i mięsem z indyka :)
- makaron spaghetti,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- mała marchewka,
- olej ( dałem z suszonych pomidorów ),
- zioła prowansalskie,
- dużo oregano,
- sól, pieprz,
- 200g koncentratu pomidorowego,
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
- śmietana kremówka lub łyżeczka mąki do zaciągnięcia sosu.
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć na oleju razem z utartą na tarce jarzynowej marchewką. Dodać przyprawy. Gdy mięso będzie gotowe dodać koncentrat, przesmażyć i dolać wodę do porządanej gęstości. Zagotować. Sos można zagęścić kremówką lub mąką, choć nie jest to konieczne.
3 comments
Ja też nie zawszepodaję z mięsem wołowym i tagliatelle, jak kiedy mnie najdzie ochota :0
OdpowiedzUsuńO, właśnie dziś mnie naszła ochota :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze jem ze spaghetti i z mielonym z indyka:) i bardzo mi taka wersja odpowiada i zmian nie planuję:)
OdpowiedzUsuń