Smalec fasolowy na bułce ogórkowej
12:24Przepisów na taki smalec w necie całe mnóstwo i nie wiadomo, z którego skorzystać. Stworzyłem swoją wersję smarowidła, ale wzorowałem się na tym przepisie. Prawda jest taka, że różni się smakiem od smalcu tradycyjnego, którego u mnie w domu się prawie nie jada. Ten jest za to smaczną jego odmianą. Warto zrobić i stworzyć swoją wersję.
Moja jest dość pikantna, zjedzona koniecznie z bułką ogórkową.
Smakuje obłędnie. No i je się takie danie bez wielkich wyrzutów sumienia :)
Składniki :
Przepis na bułki ogórkowe:
http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/buki-ogorkowe-na-drozdzach.html
Smalec fasolowy:
- puszka białej fasoli,
- 1 duża cebula,
- 1/4 kwaśnego jabłka,
- czosnek granulowany,
- rozmaryn,
- sól ( umiarkowanie, bo fasola jest słona )
- 3 kulki jałowca,
- majeranek,
- dużo pieprzu ziołowego,
- 2 łyżki oleju do podsmażenia,
- szczypiorek.
Wykonanie :
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać jałowiec i rozmaryn. Kiedy cebula będzie zrumieniona dodać pokrojone w kostkę jabłko i resztę przypraw. Chwilę poddusić i dodać lekko odcedzoną i zmiksowaną fasolę. Ja użyłem robota z nożem, nie miksowałem na papkę. Całość przesmażyć i ewentualnie doprawić. Przed jedzeniem należy schłodzić w lodówce.
Bułkę ogórkową posmarować solidną porcją pasty, posypać szczypiorkiem i zjadać ze smakiem :)
10 comments
Proszę dopisać coś w stylu ze podajemy z pieczywem... Brakuje mi tu przepisu na kanapkę :)
OdpowiedzUsuńPrzecież napisałem, że smakuje z bułką ogórkową i podałem link do pieczywa :)
UsuńNigdy w życiu nie zjadłam smalcu ale takiego to bym chętnie spróbowała!
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, szybko się robi :)
UsuńFasola może mieć wiele twarzy i taki smalczyk też jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper pasta na kanapki, pycha!!
OdpowiedzUsuńSmaczna :)
UsuńRobiłam kiedyś i jak jadłam to myślałam-sam tłuszcz-hahah a potem przypominałam sobie,że to przecież z fasoli,ale to tylko świadczy o tym,że w smaku jest bardzo podobny:)
OdpowiedzUsuńJest podobny, ale jednak dużo zdrowszy :)
Usuńmm muszę spróbować, wygląda baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń