Rolada pomidorowo - paprykowa z fetą
17:35Kiedy posmakowałem takiej rolady w wydaniu szpinakowym, wiedziałem, że przyjdzie czas na jej inną wersję. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, ale lubię taki plaster zjeść " rozpłaszczony " na kanapce ;)
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki pasty z pieczonej papryki,
- 1 łyżka papryki mielonej,
- 1- 2 łyżki mąki pszennej,
- tymianek,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy.
Nadzienie:
- około 100 g sera feta,
- około 100 g twarogu,
- tymianek, pieprz.
Wykonanie:
Żółtka zmiksować z koncentratem, pastą, papryką, ziołami i mąką. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliło. Po wyjęciu zrolować razem z papierem i odstawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie rozgniatając widelcem sery z jogurtem, doprawiając tymiankiem i pieprzem. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować serkiem i zrolować odklejając papier. Roladę odłożyć do lodówki, wtedy się lepiej kroi.
13 comments
Fajna i oryginalna rolada! :)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczna :)
UsuńSuper pomysł z tą roladą, ja robię własnie szpinakową
OdpowiedzUsuńSzpinakową też lubię :)
UsuńŚwietna rolada, musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńA ja myślałam,że to ciasto na słodko hahaha Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i wykonanie.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć.
OdpowiedzUsuńRoladki szpinakowe z serkiem i łososiem są nam bardzo dobrze znane :D Kiedyś miałyśmy plany aby wykonać taką marchewkową, ale pomidorowa jest na pewno równie smaczna! :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła chyba na najbliższe rodzinne spotkanie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDobrze się sprawdza na spotkaniach :)
UsuńWspaniale się prezentuje, musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taką pastę paprykową?
OdpowiedzUsuń