Reklama

czwartek, 19 lutego 2015

Bułki ogórkowe na drożdżach

Bardzo dobre bułeczki z dodatkiem domowych ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście ogórkowy, więc takie pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami.






Składniki :

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,

- 1,5 szklanki mąki pszennej,

- 20 g świeżych drożdży,

- 1/2 łyżeczki soli,

- około 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych,

- 1 drobno posiekany ogórek kiszony,

- parę plasterków ogórka na wierzch,

- 1 łyżka oleju.



 Wykonanie :

Obie mąki i sól wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do napuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Świetny przepis, spotykam się z takim pierwszy raz

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Zjadłabym taką z jakąś fajną wędlinką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb z wodą i bułki z woda i ogórkami, no to sobie dogadzamy :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny pomysł :) O pieczonych ogórkach to jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie ogórków nie zmienia ich smaku, smakują ogórkowo :)

      Usuń
  5. Ciekawy dodatek do domowych bułeczek. Podoba nam się ich kolorem i struktura :)

    OdpowiedzUsuń