Bułki ogórkowe na drożdżach
16:07Bardzo dobre bułeczki z dodatkiem domowych ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście ogórkowy, więc takie pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami.
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych,
- 1 drobno posiekany ogórek kiszony,
- parę plasterków ogórka na wierzch,
- 1 łyżka oleju.
Wykonanie :
Obie mąki i sól wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do napuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego :)
10 comments
Świetny przepis, spotykam się z takim pierwszy raz
OdpowiedzUsuńTak sobie wymyśliłem :)
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Zjadłabym taką z jakąś fajną wędlinką:)
OdpowiedzUsuńChleb z wodą i bułki z woda i ogórkami, no to sobie dogadzamy :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDogadzamy i to jak :)
UsuńBardzo oryginalny pomysł :) O pieczonych ogórkach to jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPieczenie ogórków nie zmienia ich smaku, smakują ogórkowo :)
UsuńCiekawy dodatek do domowych bułeczek. Podoba nam się ich kolorem i struktura :)
OdpowiedzUsuńOdmienne od zwykłych :)
Usuń