Kolorowa sałatka z filetem na fasolce szparagowej
13:31Smaczna sałatka z filetem z kurczaka, która może całkowicie zastąpić danie obiadowe. Dość pikantna za sprawą papryczki chilli i imbiru. Myślę, że jeśli nie je się mięsa to same warzywa z sosem też będą smakować, bo to z nich i właśnie sosu pochodzi cały smak. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :)
Składniki :
- filet z piersi kurczaka,
- 1/2 cebuli,
- fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ),
- biała część pora,
- 1 czerwona papryka,
- papryczka chilli,
- łyżka sosu sojowego,
- kawałek świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
- szczypior,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju
Sos :
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka octu winnego,
- sól, pieprz.
Wykonanie :
Filet zalać wodą, dodać plasterek imbiru i cebulę. Posolić do smaku i gotować do miękkości. Paprykę i chilli oczyścić i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki i rozdzielić na krążki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pora, paprykę i chilli. Dodać imbir, pieprz, sos sojowy i szczypior. Fasolkę ugotować we wrzątku i odcedzić. W naczyniu ułożyć fasolkę, na niej rozłożyć plastry mięsa i przykryć je mieszanką warzyw z patelni. Z podanych składników zmieszać sos i polać nim całość. Miałem ocet winny malinowy, dlatego mój sos wyszedł różowy. Smaczności :)
6 comments
Bardzo smaczne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało :)
UsuńBardzo fajna propozycja, super na lunch do pracy
OdpowiedzUsuńNa wynos, jak najbardziej :)
UsuńJak to apetycznie wygląda. Super danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń