Reklama

poniedziałek, 23 lutego 2015

Kolorowa sałatka z filetem na fasolce szparagowej

Smaczna sałatka z filetem z kurczaka, która może całkowicie zastąpić danie obiadowe. Dość pikantna za sprawą papryczki chilli i imbiru. Myślę, że jeśli nie je się mięsa to same warzywa z sosem też będą smakować, bo to z nich i właśnie sosu pochodzi cały smak. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :)






Składniki :

- filet z piersi kurczaka,

- 1/2 cebuli,

- fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ),

- biała część pora,

- 1 czerwona papryka,

- papryczka chilli,

- łyżka sosu sojowego,

- kawałek świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )

- szczypior,

- sól, pieprz,

- 2 łyżki oleju

Sos :

- 2 łyżki musztardy,

- 2 łyżki oleju,

- łyżka  octu winnego,

- sól, pieprz.

Wykonanie :

Filet zalać wodą, dodać plasterek imbiru i cebulę. Posolić do smaku i gotować do miękkości. Paprykę i chilli oczyścić i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki i rozdzielić na krążki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pora, paprykę i chilli. Dodać imbir, pieprz, sos sojowy i szczypior. Fasolkę ugotować we wrzątku i odcedzić. W naczyniu ułożyć fasolkę, na niej rozłożyć plastry mięsa i przykryć je mieszanką warzyw z patelni. Z podanych składników zmieszać sos i polać nim całość. Miałem ocet winny malinowy, dlatego mój sos wyszedł różowy. Smaczności :)
 Zdrowa przekąska Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

6 komentarzy: