Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym bez mąki
13:37Kiedy zobaczyłem to ciasto wiedziałem, że je upiekę. Akurat miałem zakupioną puszkę mleka, więc nie zwlekałem. Przepis zaczerpnięty z dobrym skutkiem stąd.
Zamieniłem olej kokosowy na rzepakowy, a otręby owsiane ( miałem jedynie żytnie ) na płatki owsiane. Zdjęcie robione na szybko, bo ciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :)
Składniki :
Ciasto :
- 150 g oleju,
- 50 g dobrego kakao,
- 1 łyżeczka kawy ( dałem inkę ),
- 125 ml wrzącej wody,
- 100 g zmielonego sezamu,
- 30 g zmielonych płatków owsianych,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 3 jajka,
- 100 g cukru.
Krem :
- puszka mleka kokosowego ( 400 ml )
- 5 łyżek manny,
- cukier puder do smaku,
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 50 ml wódki ( nie dałem ).
Polewa :
cukier puder + kakao + wrzątek
Wykonanie :
Kakao i kawę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka, cukier i sok z cytryny zmiksować, dodać olej i masę kakaową. Cały czas miksując dodać suche składniki. Ciasto wylać do formy ( ja wyłożyłem papierem do pieczenia ), wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Na mleku kokosowym ugotować mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce masy kokosowej, a na koniec wiórki.
Ciasto przekroić, nałożyć krem i przykryć górą. Wierzch polać polewą.
21 comments
ależ apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Trochę mi przypomina Kinder pingui :P Wygląda przepysznie, bardzo lubię takie kokosowe ciasta, ale z dodatku wódki także bym zrezygnowała, bo mi alkohol psuje smak ciast :P
OdpowiedzUsuńCiasto było przeznaczone dla wszystkich, również dzieci :)
UsuńFajny przepis, bardzo oryginalny i ciekawy
OdpowiedzUsuńI smaczny :)
UsuńMikołaj cieszę się niezmiernie że przepis się aż tak spodobał. :) Otręby czy płatki śmiało można zastąpić w całości migdałami czy orzechami. Jako źródło jestem z Ciebie dumna :)))
OdpowiedzUsuńJak zwykle przyjemność po mojej stronie :)
UsuńTo ja się chętnie częstuje pwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńsmakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie trochę"bountypodobne"ciacho dlatego wiem,że pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis. W mojej "spiżarni" najczęściej bywają migdały i pewnie bym je wykorzystała do ciasta. Co do masy, to zawsze podprażam wiórki kokosowe na suchej patelni, wydobywa to fantastyczny aromat. W wersji "dla dorosłych" nie zrezygnowałabym z dodatku alkoholu, który przełamie słodycz i uszlachetni smak. Przepis wart wykorzystania, co zapewne uczynię. :)|
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mikołaju. :)
Też właściwie zawsze podprażam wiórki, ale tutaj chciałem trzymać się jak najbliżej oryginalnej wersji przepisu :)
UsuńCo kto lubi, lubię podprażone wiórki jednak do tego kremu mówię im zdecydowane nie. Zbyt duża intensywność smaku może pokrzyżować szyki .:)
UsuńMnie właśnie spodobała się ta biel kremu :)
UsuńOstatnio przekonałyśmy się do mleka kokosowego więc takie ciacho na pewno by nam posmakowało :)
OdpowiedzUsuńJa kokos lubię bardzo, mlekczko kokosowe od niedawna :)
UsuńWłaśnie szukałam przepisu na deser, na coś ciekawego. Właśnie znalazłam:) dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńBardzo smacznie wygląda ten deser, nie mogę się doczekać, kiedy sama go przyrządzę, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSmaczny z przepisu autorskiego Pani Eli czyli źródła :)
Usuń