Chruściki, faworki bez jajek
16:37Mimo, że nie ma w nich żółtek są kruche i pyszne, a ciasto przy wałkowaniu bardzo elastyczne. Przepis znalazłem tutaj, ale nie zdecydowałem się na smażenie ich w formie khaja choć prezentują się rewelacja. Nie dałbym rady, więc usmażyłem w tradycyjnym kształcie. Można je również przygotować w wersji wegańskiej. Bardzo smaczne i godne polecenia.Zniknęły w momencie :)
Składniki :
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki klarowanego masła ( dla wegan oleju ),
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Jeżeli ktoś ma ochotę na khaja to odsyłam do źródła, ponieważ potrzebne są pozostałe składniki.
Wykonanie :
Roztopione masło klarowane lub olej dodać do mąki i wetrzeć w nią tak, aby równomiernie połączyć oba składniki. Dolać wodę, dodać sól i zagnieść dość gęste ale sprężyste ciasto (jeśli potrzeba dodać więcej mąki). Zagniatać ciasto intensywnie na blacie przez co najmniej 5 minut ( najlepiej z zegarkiem). Przykryć miską i pozostawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać tradycyjne chruściki ( faworki ). Smażyć na rozgrzanym oleju, osączyć i posypać pudrem.
5 comments
Mniam....coś dlka mnie, uwielbiam faworki
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej wersji, ale wyglądają równie apetycznie. Jak to faworki (: Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyszły twarde
UsuńZrobiłam! Wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis super! Faworki wyszły pyszne !! ;) dziękujemy ;)
OdpowiedzUsuń