Reklama

sobota, 14 lutego 2015

Trufle twarogowe z wiśniami

Wiedząc, że w składzie znajduje się twaróg ma się mniej wyrzutów sumienia przy sięganiu po kolejną kuleczkę. Poza tym są bardzo dobre. Połowę zrobiłem z  użyciem wiśni ze słoika, takich zasypanych jedynie cukrem ( dla dzieci ), a połowę z wiśniami z nalewki ( dla dorosłych ). Właściwie to kompozycje smakowe zależą od nas.



Składniki :

- 200 g twarogu,

- 150 g czekolady gorzkiej,

- 2 łyżki miodu,

- wiśnie,

- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do obtoczenia.

Wykonanie :

Twaróg zmiksować lub porządnie rozgnieść z miodem np. rozgnitaczem do ziemniaków. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do twarogu. Proponuję posmakować masę czy jest słodka tak jak lubimy. Dokładnie wymieszać, wsypać posiekane wiśnie i uformować kulki. Obtoczyć w wiórkach lub posiekanych płatkach migdałowych. Przed jedzeniem najlepiej schłodzić. Pralinki, trufelki, czekoladki... Twarogowe słodkości 2 Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. Pysznie , tez robię takie trufelki, ale twarogo nigdy nie dodawalam

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Muszę wypróbować, już mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, są bardzo smaczne, a poziom słodkości można dostosować do swego smaku :)

    OdpowiedzUsuń