Fasola " nie po bretońsku "
11:51Co prawda lubię fasolę po bretońsku, ale kiedy zauważyłem w jednej z książek przepis na fasolę w sosie śliwkowym, musiałem jej spróbować. Zmniejszyłem jednak ilość śliwek, bo wydawało mi się, że mogłoby być za słodko. Wyszło naprawdę dobre, bezmięsne danie.
Składniki :
- 200 g fasoli białej,
- 5 - 6 suszonych śliwek,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 3 pomidory ( użyłem krojonych z puszki ),
- imbir mielony lub 1-2 cm świeżego,
- sól, pieprz,
- kminek,
- od siebie dodałem gałązkę świeżego tymianku.
Wykonanie :
Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę, wlać świeżą i ugotować fasolę z solą i kminkiem na półtwardo. Dodać pokrojoną w słupki marchew i śliwki, a na koniec paprykę. Ugotować do miękkości, dosmaczyć przyprawami i dołożyć obrane ze skóry i posiekane pomidory. Całość zagotować. Smacznego :)
10 comments
Bardzo ciekawe połączenie :) ostatnio robiła fasolową :) tak mi się skojarzyło :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuje
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Ciekawe i smaczne :)
UsuńIntryguje mnie ten dodatek śliwek suszonych! Wypróbuję przy następnej okazji ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńCiekawy smak muszą te śliwki dodawać,chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńZe śliwkami fajny smak, w oryginalnym przepisie było ich dużo, więc jak się lubi można spróbować :)
UsuńPysznie wygląda, mniam:)
OdpowiedzUsuńTez czasem ddoaję sliwki do dań, lub robię w je w takowym sosie, pysznie jest zawsze, twoja fasolka tez napewno pycha
OdpowiedzUsuńJa śliwki suszone z fasolą połączyłem pierwszy raz i bardzo mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić świeży tymianek. Zna ktoś jakiś popularny supermarket?
OdpowiedzUsuń