Reklama

poniedziałek, 29 września 2014

Kotlety buraczane

Dzisiaj danie obiadowe bezmięsne dla miłośników buraków. Mamie bardzo smakowało z kleksem jogurtu naturalnego, natomiast reszta rodziny (panowie) zjadła z płatkowymi kurczaczkami. Fajna odmiana.



Składniki:

- 3 większe ugotowane buraki,

- 2-3 łyżki kaszy manny,

- 1 jajko,

- 2 cebule,

- 200 g twarogu,

- 3 ząbki czosnku,

- natka pietruszki,

- sól, pieprz,

- bułka tarta do obtoczenia,

- olej do smażenia.



Sposób przygotowania:

Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,dolać trochę wody (zależnie od soczystości buraków),zagotować, wsypać mannę i gotować do zgęstnienia.Odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do buraków dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cebulę, jajko, utarty z solą czosnek, posiekaną natkę, pieprz i ewentualnie trochę bułki tartej,gdyby okazało się, że masa po wymieszaniu jest za luźna.Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju.

1 komentarz:

  1. buraczki są super! ale takich kotlecików z kaszą manną jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń