Reklama

sobota, 27 września 2014

Surówka paprykowo-buraczana

Surówka jest modyfikacją przepisu na buraczki tarte z papryką,które są przygotowywane w mojej rodzinie od lat do słoików jako zapasy na zimę. Wersja mojego wykonania jest nieco inna, ponieważ papryka i cebula są surowe oraz proporcje warzyw są inne, co wpływa również na smak.



Składniki na porcję obiadową:

- 2 ugotowane buraki,                                         

- 2 papryki czerwone,

- 1 cebula,

- sól,

- dużo pieprzu,

- ocet do smaku,

- szczypta cukru (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić octem.Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,,dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do przegryzienia smaków. Ja jadłem ją z gulaszem i kaszą. Pasuje znakomicie.

Paprykujemy 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz