Reklama

piątek, 5 września 2014

Ciasto szpinakowe

Przepis krążący od długiego czasu po internecie, teraz i przeze mnie wypróbowany w trochę zmienionych proporcjach.



Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,

- pół szklanki cukru,

- 200 g szpinaku,

- pół szklanki oleju,

- 4 jajka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 0,5 litra kremówki,

- galaretka truskawkowa,

- 0,5 kg truskawek.


Szpinak można zmiksować z olejem w blenderze.

Sposób przygotowania:
 
Jajka ubić z cukrem, dodać zmiksowany szpinak z olejem. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Upiec, przekroić na 2 części i górną część pokruszyć. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, dodać ubitą kremówkę i pokrojone truskawki. Na dolną część nałożyć masę, górę posypać pokruszoną częścią. Wstawić do lodówki, aby zgęstniała masa.
Smaczna porcja żelaza w słodkiej wersji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz