Ciasto szpinakowe
19:13Przepis krążący od długiego czasu po internecie, teraz i przeze mnie wypróbowany w trochę zmienionych proporcjach.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 200 g szpinaku,
- pół szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 litra kremówki,
- galaretka truskawkowa,
- 0,5 kg truskawek.
Szpinak można zmiksować z olejem w blenderze.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, dodać zmiksowany szpinak z olejem. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Upiec, przekroić na 2 części i górną część pokruszyć. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, dodać ubitą kremówkę i pokrojone truskawki. Na dolną część nałożyć masę, górę posypać pokruszoną częścią. Wstawić do lodówki, aby zgęstniała masa.
Smaczna porcja żelaza w słodkiej wersji.
0 comments