Galat z drobiu
18:06Przy okazji gotowania rosołu z większej porcji mięsa, przygotowałem galat, z resztą bardzo dobry.
Składniki:
- 1 pierś z kością,
- 3-4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- liście selera,
- por,
- liście lubczyku,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- sól,
- żelatyna.
Sposób przygotowania:
Mięso, obrane i umyte warzywa oraz przyprawy włożyłem do garnka i zalałem zimną wodą. Wszystko gotowałem na małym ogniu, aby rosół był klarowny. Kiedy mięso było miękkie wyjąłem, oddzieliłem od kości i po lekkim przestudzeniu pokroiłem w kostkę. Na dnie miseczek ułożyłem plasterki marchewki i świeżą natkę pietruszki oraz pokrojone mięso. Cały rosół przecedziłem i dodałem do niego odpowiednią ilość żelatyny ( ilość żelatyny zależna od ilości rosołu ). Rozlałem do przygotowanych miseczek, po wystudzeniu włożyłem do lodówki. Najlepiej lubię galat z octem, dojadając świeży chleb na zakwasie, na który przepis podam niebawem.
1 comments
Oj jaki kuszący galat bardzo, apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie galaty )))
Pozdrawiam