Ciasto a'la marcepanowe
15:51Przepis na to ciasto ma jakieś 30 lat, gdyż moja mama jadała je jako dziecko. Faktycznie smakuje podobnie jak marcepan.
Składniki:
Ciasto ciemne:
- 25 dkg mąki,
- 10 dkg masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto jasne:
- 1,5 szklanki kaszy manny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 20 dkg masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek migdałowy.
Do polania:
- szklanka gorącego mleka.
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta ciemnego zagnieść i wyłożyć na blachę.
Składniki ciasta jasnego zagnieść i wyłożyć na ciasto ciemne, docisnąć.
Ciasto piec około 45 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone, ciepłe polać szklanką gorącego mleka. ostudzone można udekorować czekoladą.
1 comments
Super są takie stare sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń