Reklama

wtorek, 9 września 2014

Ciasto a'la marcepanowe

Przepis na to ciasto ma jakieś 30 lat, gdyż moja mama jadała je jako dziecko. Faktycznie smakuje podobnie jak marcepan.




Składniki:

 Ciasto ciemne:                                                       

  - 25 dkg mąki,

 - 10 dkg masła,

 - 4 żółtka,

 - 2 łyżki cukru,

 - 2 łyżki kakao,

 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto jasne:

 - 1,5 szklanki kaszy manny,

 - 3/4 szklanki cukru,

 - 20 dkg masła,

 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 - olejek migdałowy.

Do polania:

- szklanka gorącego mleka.


Sposób przygotowania:


Składniki ciasta ciemnego zagnieść i wyłożyć na blachę.




Składniki ciasta jasnego zagnieść i wyłożyć na ciasto ciemne, docisnąć.




Ciasto piec około 45 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone, ciepłe polać szklanką gorącego mleka. ostudzone można udekorować czekoladą.

1 komentarz:

  1. Super są takie stare sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń